Teknologiakampus Turun toimintakertomus 2023

Vuonna 2023 Teknologiakampus Turku -verkosto edisti neljän korkeakoulun välistä yhteistyötä tekniikan alalla monin eri tavoin. Esimerkiksi tutkintokoulutuksen puolella uusien tekniikan alan koulutusvastuiden saaminen sekä Turun ylipistolle että Turun ammattikorkeakoululle oli jälleen erittäin merkittävä saavutus yhteisen edunvalvonnan ja alueen elinvoiman ja kilpailukyvyn kehittämisen näkökulmasta. Myös uudet tekniikan alan kansainväliset tutkinto-ohjelmat laajensivat tekniikan alan koulutustarjontaa ja kasvattavat tulevien vuosien aikana merkittävästi alueella opiskelevien opiskelijoiden volyymiä. Vuonna 2023 perustettiin myös Tekoälykeskus (CIC). Tekoälykeskuksesta on tarkoitus muodostua kansallisesti tunnettu osaamiskeskittymä, joka kerää turkulaisen tekoälyosaamisen yhteen. Keskus auttaa erityisesti turkulaisia korkeakouluja lisäämään tekoälyyn liittyvän tutkimusrahoituksen määrää ja myös helpottaa osaajien rekrytoimista. 

Uudet tekniikan alan kansainväliset tutkinto-ohjelmat tuovat jatkossa entistä enemmän kansainvälisiä opiskelijoita ja osaajia Turkuun.

1. Tekniikan korkeakoulutus Turussa ja korkeakoulujen välinen yhteistyö

Tekniikan alan puitesopimuksen toimeenpanoa strategisen opetusyhteistyön kautta edistetään ristiinopiskelun ja toimivien koulutuspolkujen kautta. Yhteistyön vakiintuneita muotoja ovat korkeakoulujen välinen ala- ja teemakohtainen opetussuunnitelmayhteistyö, ristiinopiskelumahdollisuuksien ja alueellisten koulutuspolkujen kehittäminen erityisesti uusille aloille sekä koulutusmahdollisuuksien aktiivinen markkinointi.

Vuonna 2023 Turun yliopisto sai koulutusvastuun tuotantotalouden alalla. Lisäksi Turun yliopiston hallitus päätti teknillisen tiedekunnan esityksestä perustaa elintarviketekniikan diplomi-insinöörikoulutusohjelman. Ohjelma on ainoa elintarviketekniikan diplomi-insinööritutkintoon johtava koulutus Suomessa. Turun ammattikorkeakoulu perusti vuoden 2023 aikana kolme uutta kansainvälistä insinööritutkinto-ohjelmaa: konetekniikan, tuotantotalouden ja energiatekniikan aloille. Turun ammattikorkeakoulu sai Opetus- ja kulttuuriministeriöltä pitkään toivotun koulutusvastuun rakennusarkkitehtuurin alalle. Korkeakoulujen uusien koulutusvastuiden merkitys alueen elinvoimaisuuden ja kilpailukyvyn kannalta on merkittävä.

2. Tutkimusyhteistyö korkeakoulujen välillä tekniikassa  

Korkeakoulujen välisiä uusia tutkimushankkeita on saatu käyntiin, esimerkkinä Safesea (TuAMK, Novia ja Business Turku), Kestävästi Lisäävää (TuAMK, TY ja ÅA), Virtual Sea Trial (Novia, TY, ÅA ja yritykset), Data Driven Sustainability Management (ÅA, TY ja yritykset), From Dust to Value (ÅA, TY ja yritykset).

Korkeakoulut valmistelivat myös yhdessä European Defence Fund (EDF) aiheisen vaikuttajavierailun Brysseliin. Vierailua varten tehtiin myös yhteinen positio-paperi kuvaamaan Turun korkeakoulujen näkemystä ja osaamista EDF-teemoista. Lisäksi kerättiin myös tietoa infroista ja mahdollisista palveluista mahdollista NATO-Diana testikeskusta varten.

Korkeakoulujen välistä yhteistyötä koskien EU-vaikuttamista (erityisesti EU-kumppanuudet) on edistetty. Korkeakoulujen välistä yhteistyötä ja niihin liittyvää hankesuunnittelua on tehty korkeakoulujen Business Turun ja alueen yritysten kanssa, erityisesti vetyyn, ICT:hen, lisäävään valmistukseen ja merenkulkuun liittyvissä teemoissa.

3. Opetus- ja tutkimusinfrastruktuurien yhteiskäytön lisääminen

Kupittaalle sijoitetun korkeakoulujen yhteisen tekniikan kokeilutilan Maker´s Studion avajaisia vietettiin syksyllä ja tila on siitä lähtien ollut opiskelijoiden käytössä. Hakemuksia ja käyttöoikeuksia on myönnetty kaikkien DI-ohjelmien opiskelijoille ja myös Turun ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat löytäneet tilan. Arvion mukaan 25-30 prosenttia tilan käyttäjistä on Turun ammattikorkeakoulun opiskelijoita ja 70-75 prosenttia yliopistojen opiskelijoita. Suurin käyttäjäryhmä on Turun yliopiston teknillisen tiedekunnan opiskelijat. Tilassa ei ole kävijälaskuria tai kulunvalvontaa, mutta arviolta kävijöitä on 40-50 kuukaudessa. 

Makers´ Studion avajaisia juhlittiin lokakuussa.

Koneteknologiakeskuksen käyttöaste on pysynyt korkeana ja tilojen yhteiskäyttöä on edistetty vuoden 2023 aikana. Koneteknologiakeskukseen sijoitettavaksi suunnitellut Turun yliopiston ja Turun ammattikorkeakoulun yhteiset automaatiotekniikan ja sähkötekniikan laboratoriot eivät toteutuneet. Turun ammattikorkeakoulun sähkötekniikan laboratorio on perustettu EduCityyn muiden laboratorioiden yhteyteen. KTK:lla toimii tällä hetkellä edelleen Turun ammattikorkeakoulun vanha automaatiotekniikan laboratorio, jonka laitteet ovat osittain vanhentuneet. TY:n automaatiotekniikan laboratorion ja uusien laitteiden sijoituspaikka on toistaiseksi vielä auki.  KTK:n rinnalla selvitetään muitakin tilavaihtoehtoja.

4. Turun tekniikan vetovoiman kehittäminen ja alueen kilpailukyvyn lisääminen

Tekniikan korkeakoulutuksen vetovoima ja hakijamäärä on kasvanut tasaisesti vuodesta 2019 lähtien. Verrattuna vuoteen 2022 tekniikan korkeakoulutuksen hakijamäärä kasvoi kevään toisessa yhteisvalinnassa kokonaisuuden tasolla peräti 23 prosentilla aloituspaikkamäärän pysyessä jotakuinkin vuoden 2022 tasolla. Kasvua oli sekä ammattikorkeakoulujen että yliopistojen hakijamäärässä. Kansainvälisten tutkinto-ohjelmien hakijamäärä lähes tuplaantui vuoden 2022 hakijamäärään verrattuna sekä yliopistoissa että ammattikorkeakouluissa. Vuonna 2023 tekniikan alan kansainvälisiin tutkinto-ohjelmiin oli noin 6 150 hakijaa.

Teknologiakampus Turku teki perinteiseen tapaan vuoden aikana tiiviisti yhteistyötä STEAM Turku-toimijoiden kanssa tekniikan korkeakoulutuksen vetovoiman lisäämiseksi. Alkuvuodesta järjestettiin jo viidettä kertaa tekniikan koulutusten opiskelijamarkkinointiin keskittyvä TECH Road Show. Vuonna 2023 toteutettiin yhteensä 15 lähivierailua lukioissa ja kolme webinaaria, joilla tavoitettiin yhteensä 1 200 lukiolaista Turussa ja laajemmin Lounais-Suomessa. Korkeakoulujen yhteinen TECH Road Show kerää vuosittain kiittävää palautetta toimivan ja kiinnostavan konseptinsa ja sisältönsä puolesta. Vuoden 2023 vierailujen osalta kerätyn palautteen keskiarvo oli 9,3 / 10.

Helmikuussa järjestetyssä DemoDay-tapahtumassa kaikki Turun ja Paraisten lukioiden ensimmäisen vuoden opiskelijat pääsivät tutustumaan tekniikan alan opiskeluun Turun ammattikorkeakoulun, Turun yliopiston, Åbo Akademin ja Yrkeshögskolan Novian laboratorio- ja tutkimustiloissa erilaisten demo-työpajojen muodossa.  Vuonna 2023 yhteensä noin 1 000 lukiolaista osallistui tapahtumaan.

Demoday toi noin tuhat lukiolaista Turun korkeakoulujen kampuksille.

Osana Turun teknologiakoulutuspolkuyhteistyötä Teknologiakampus osallistui jälleen valtakunnallisen Beyond 2030 tiedekilpailun toteuttamiseen rekrytoimalla korkeakouluista opiskelijat mentoroimaan toisen asteen opiskelijoiden muodostamia kilpailutiimejä sekä osallistumalla projektitöiden arviointiin ja palkitsemiseen yhteistyössä Steam Turku –toimijoiden kanssa.

Teknologiakampus Turku oli myös aktiivisesti mukana STEAM-Turku ohjausryhmän toiminnassa, jonka kautta korkeakoulujen kehittämistoimenpiteet tuotiin osaksi laajempaa alueellista STEAM Turku strategiaa. Alueelliseen edunvalvontaan kuuluu myös aktiivinen vuorovaikutus Opetus- ja kulttuuriministeriön pääjohtajien kanssa, josta esimerkkinä on yhdessä vuosittain keväällä toteutettava ministeriövierailu. Vuonna 2023 ministeriön ylijohtajat kävivät vierailulla Turussa toukokuussa. Päivän aikana ylijohtajille annettiin kattava ajankohtaiskuva eri asteiden tekniikan koulutuksesta Turussa ja käytiin vierailulla Koneteknologiakeskuksessa.

5. Viestintätoimenpiteet

Teknologiakampus Turulle perustettiin oma Linkedin-tili. Turun tekniikkaa esittelevä video päivitettiin kokonaan uuteen ja samalla tilattiin runsaasti ajanmukaista kuvamateriaalia. Business Turun brändiuudistuksen myötä myös teknologiakampus sai oman logon ja uuden visuaalisen ilmeen. Viestintä ja kuulumisten vaihto teknologiakampuksen, terveyskampuksen ja kulttuurikampuksen välillä on ollut aktiivista.

6. Tki-palvelu

Vuoden 2023 alussa käynnistyneen TKI-palvelun (2023–2027) ensimmäisenä toimintavuotena keskityttiin etenkin uuden palvelun markkinointiin Turun seudun yrityksille. Ensisijaisena markkinointikeinona käytettiin korkeakouluyhteistyöstä potentiaalisesti kiinnostuneiden yritysten avainhenkilöiden suorakontaktointia. Etenkin omaa tuotekehitystä omaavat mikro- ja pk-yritykset ja/tai yritykset, jotka ovat viimeisen kolmen vuoden aikana hyödyntäneet erilaisia julkisia yritysten kehittämisrahoituksia, olivat ydinkohderyhmää. Vuonna 2023 yhteensä 14 yritystä haki TKI-seteliä, ja 11 näistä ennätti saada positiivisen rahoituspäätöksen. Kolmen hakemuksen osalta käsittely tapahtui tammikuussa 2024. Vuoden 2023 aikana haetun rahoituksen arvo oli yhteen laskettuna 59 470 euroa.

Tki-palvelun asiakkuuspäällikkö Marko Kelahaara etsii yrityksille oikeat yhteistyötahot korkeakouluista.