Viime viikon torstaina päättyneessä korkeakoulujen yhteishaussa turkulaisten korkeakoulujen tekniikan alan hakukohteisiin haki yhteensä 10 788 hakijaa. Hakijamäärä kasvoi huikeat 20 % vuoteen 2022 verrattuna. Verrattuna kolmen vuoden takaiseen tilanteeseen on hakijoiden määrä kasvanut yli 40 %. Yliopistojen tarjoamiin koulutuksiin oli 2970 hakijaa ja ammattikorkeakoulujen 7818. Suurin hakijamäärä oli tänäkin vuonna Turun ammattikorkeakoulun koulutuksiin, joihin haki yhteensä 6339 hakijaa. Kaikkein suurimmat hakijamäärän kasvuprosentit nähtiin tänä vuonna YH Novian merenkulun ja meritekniikan ohjelmissa.
Turun yliopiston teknillisen tiedekunnan tekniikan koulutusohjelmien vetovoima kasvaa tasaisesti. Oman osansa kasvuun tuovat uudet koulutusohjelmat, mutta monien muidenkin ohjelmien hakupaine on kasvussa. Tänä keväänä ensimmäistä kertaa haettavana olleeseen automaatiotekniikan diplomi-insinöörikoulutukseen saatiin yhteensä 249 hakemusta, mikä tarkoittaa, että jokaista aloituspaikkaa tavoitteli noin kahdeksan hakijaa. Viime vuoden tapaan teknillisen tiedekunnan suosituin hakukohde oli lääketieteellisen tekniikan ja terveysteknologian koulutusohjelma, johon haki yhteensä 453 hakijaa, joista ainoastaan 30 valitaan syksyllä alkavaan koulutukseen.
Åbo Akademin tietotekniikan ruotsinkielisen diplomi-insinöörikoulutuksen hakijamäärä on kasvanut tasaisesti viimeisten vuosien aikana. Tänä vuonna koulutukseen haki yhteensä 225 hakijaa, mikä on 30 % enemmän kuin viime vuonna. Hakijat näyttävät löytäneen myös Vaasassa tarjolla olevat uudet hakukohteet, joihin oli tänä vuonna huomattavasti suurempaa hakupainetta kuin viime vuonna. YH Novian Turun toimipisteen tekniikan koulutuksiin oli suurta hakupainetta. Merikapteenikoulutuksen hakijamäärä tuplaantui viime vuoteen verrattuna. Koulutukseen haki tänä keväänä ennätykselliset 558 hakijaa ja jokaista koulutuksessa tarjolla olevaa aloituspaikkaa kohti oli huikeat 27 hakijaa. Monet muutkin Novian merenkulun ja meritekniikan koulutukset kasvattivat suosiotaan.
Turun ammattikorkeakoulun suosio tekniikan alan kouluttajana pysyy vakaana. Aloituspaikkojen määrän ja tarjolla olevien koulutusalojen kasvaessa koulutukseen riittää hyvin hakijoita. Esimerkiksi uuteen sähkö- ja automaatiotekniikan insinööri (AMK) –koulutukseen oli tänä vuonna hakijoita yhteensä 741, mikä tarkoittaa 18,5 hakijaa jokaista tarjolla olevaa aloituspaikkaa kohti.
Turun tekniikan korkeakoulutuksen vetovoima on kasvanut tasaisesti vuodesta 2019 lähtien. Vuonna 2018 perustetun Teknologiakampus Turku -verkoston ydintehtävänä on ollut kasvattaa tekniikan alan koulutusten vetovoimaa vahvistamalla tekniikan alan yliopistokoulutusta ja kehittämällä ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen koulutustarjontaa toisiaan tukevaksi ja opiskelijoita houkuttelevaksi kokonaisuudeksi. Tämän strategisen kehittämistyön ohella verkosto tekee aktiivista opiskelijamarkkinointia vakiintuneiden vetovoimatoimenpiteiden kautta.
Turkuun on viime vuosien aikana määrätietoisesti rakennettu vahva ja kilpailukykyinen tekniikan osaamiskeskus. Koulutustarjonnan ensi vuonna edelleen vahvistuessa Turun yliopiston tuotantotalouden diplomi-insinöörikoulutuksen ja Turun ammattikorkeakoulun rakennusarkkitehtikoulutuksen myötä tulevaisuudessa vielä useampi lahjakas nuori löytää opiskelu- ja urapolkunsa Turun tekniikan parista.
Turun yliopiston teknillisen tiedekunnan ja
Teknologiakampus Turun
koulutuspäällikkö
Sari Stenvall-Virtanen