Aurum-rakennus valmistui Yliopistonmäelle

  • Aurum on Åbo Akademin luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnan sekä Turun yliopiston kemian laitoksen uusi koti.
  • Rakennukseen tulee Åbo Akademin tilojen lisäksi yliopistoille yhteisiä opetus- ja laboratoriotiloja.
  • Avoimissa yhteislaboratorioissa asiantuntijat pääsevät jakamaan erityisosaamistaan ja synnyttämään uudenlaista yhteistyötä.

Aurumin yhteiskäyttörakennus sisältää opetus- ja tutkimustiloja, laboratoriotiloja, kokoontumistiloja, toimistotiloja sekä näihin liittyviä aputiloja. Rakennukseen tulee lisäksi myös Kårkaféernan ravintola, CampusSportin kuntosali sekä Tekniikan akateemiset TEKin ja Tekniska föreningen i Finland TFiFin aluetoimisto TFiF&TEK Lounge ja Suomen Yliopistokiinteistöt Oy:n Länsi-Suomen toimisto. Muutot tehdään pääsääntöisesti kesän aikana.

Åbo Akademin luonnontieteiden ja tekniikan tiedekunnan dekaani Patrik Henelius sanoo, että Aurumiin muutto tiivistää Turun yliopiston ja Åbo Akademin pitkään jatkunutta yhteistyötä entisestään. Uudenlaiset avoimemmat työskentelytilat muuttavat työskentelykulttuuria.

– Uusi aikakausi alkaa, kun tiedekunnan toiminta siirtyy kolmesta rakennuksesta yhteen. Yhteiset tilat ja laitteet vahvistavat aktiivista ja tärkeää yhteistyötä Turun yliopiston kanssa ja tiedekunnan sisällä, sanoo Henelius.

– Aurum on moderni ja joustava rakennus, jolle on myönnetty ympäristösertifikaatti erinomaisella arvosanalla. Se tarjoaa henkilöstöllemme laadukkaan työympäristön ja tukee Åbo Akademin kestävyystavoitteita. On hienoa saada toivottaa opiskelijat tervetulleiksi uusiin tiloihin, kun he voivat vähitellen palata kampukselle.

Vastuullista rakentamista

Aihio Arkkitehdit Oy:n pääsuunnittelija Piia Viitasen mukaan suunnittelutyötä on ohjannut ajatus siitä, että Aurumin yhteisestä aulasta tulee kampusalueen kohtaamispaikka. Toinen tärkeä tekijä on ympäristövastuullisuus.

Ympäristö huomioidaan kaikissa suunnitteluratkaisuissa, kuten materiaalivalinnoissa ja tilankäytön tehokkuudessa. Rakennuksen katolle on asennettu aurinkopaneelit, ja lämmityksessä ja jäähdytyksessä hyödynnetään maaenergiaa. Aurum on myös saanut suunnitteluvaiheen BREEAM-ympäristösertifikaatin arvosanalla Excellent ensimmäisenä yliopistorakennuksena Suomessa.