Kun raisiolaisessa putkitöiden alihankintayhtiössä kyllästyttiin alati pieneneviin tilauksiin ja raportoinnin papereiden pyöritykseen, alkoikin siitä PipeCloudin kasvutarina. Yhtiön ohjelmisto lukee CAD-mallista putket automaattisesti ja suunnittelee niistä oikeanlaiset pätkät, liitokset ja muut osat. Jokaisesta liitoksesta tehdään suunnitelma, joka siirretään tekijälle kosketusnäytölle. Putkia valmistetaan laajasti teollisuuden käyttöön, mutta erityisen tärkeä asiakas Turun seudulla on tietenkin turkulainen laivateollisuus.
Loppusilauksena saadaan reaaliaikainen tuotannon seuranta ja raportointi: ”me pystymme mallintamaan putkitehtaamme 3D-mallina ja katsomaan ruudulta työn etenemistä. Putkivalmistus oli vaarassa valua halvan työvoiman maahan, mutta nykyään raisiolainen Ardor, PipeCloudin kehittäjä, on valmistuksen ykkösnimi ja sen tilauskanta kasvaa.” Näin puhuu PipeCloudin perustajiin kuuluva, toimitusjohtaja Jarno Soinila Tech Turku Weekin lavalla.
”PipeCloudin myötä pystymme tekemään räätälöityjä putkiosia alemmilla kustannuksilla ja jopa sarjatuotannon hinnoilla. Se on varmasti vaikea väite niellä, mutta pitää paikkansa” Soinila lataa.
Turku on toki tunnettu meriklusteristaan ja siihen liittyvästä teollisuudesta, mutta kuinka moni tietää näin erikoistuneen alan uusimpien innovaatioiden syntyneen ja kukoistavan täällä? Jatkossa toivottavasti useampi. ”Turku Tech Week alkoi halusta kertoa yritysten ja tutkimusryhmien tuloksista, tilasta ja suunnitelmista. Turku Science Park tarjoaa tämän alustan, ja me toivomme, että kaikki alueella toimivat yritykset ja tutkimusryhmät hyödyntäisivät tätä alustaa” – toteaa Tech Turku Weekin valmistavan teollisuuden päivästä vastaava, Turku Science Parkin asiakkuuspäällikkö Vesa Erkkilä.
Toinen keskiviikkona esitelty yritys on Fractory, jota myynti-insinööri Jani Mattila kuvailee teollisuusvalmistuksen pilvipalveluna. Mutta pilvipalvelusta ensimmäisenä nousevat mielikuvat eivät täysin kuvaa yritystä, sillä Fractoryn sivuilta voi kuka vaan tilata suunnittelemiaan koneistettuja osia. Kehittynyt käyttöliittymä laskee osalle tai projektille hinnan suoraan CAD-mallista. Tilaus on helppoa ja nopeaa ja muistuttaa tavallista verkkokauppaa. Hintaan jopa lisätään automaattisesti arvonlisävero ja kuljetus.
Seudullisessa elinkeinoyhtiössä, Turku Science Park Oy:ssä työskentelevä Vesa Erkkilä kuvailee vielä tapahtuman merkitystä Turun talousalueelle: ”Olisi hyvä, jos yritykset tulisivat kertomaan, kun on kiinnostavaa asiaa, joka lisäisi Turun alueen houkuttelevuutta. Meillä on paljon huipputeknologian yrityksiä ja kun jaetaan tietoa tätä kautta, niin se houkuttelee tänne parhaita osaajia maailmalta.”
Päivän puhujien perusteella Turussa on käynnissä nopean teollisen tuotannon vallankumous ja sitä kelpaa myös esitellä lavalla. Tech Turku Week 2022 jatkuu vielä perjantaihin saakka.